nedeľa 26. marca 2017

HIT recept: vychutnajte si najlepší vegetariánsky hamburger v pohodlí domova ♥


Mávate občas chuť pochutnať si na nejakom nezdravom jedle, ale predsa neustále odolávate?
U mňa sa to stáva pomerne často, najmä keď si ľudia v mojom okolí pochutnávajú na rozvoniavajúcej sa pizzi alebo na bežných jedlách, ktoré ja konzumovať nemôžem. Už si ani nespomeniem na to, kedy som naposledy jedla pizzu, ale 5 rokov tomu bude už určite. Spočiatku to bolo kvôli úplnej zmene mojich stravovacích návykov, no v súčasnosti je to najmä kvôli histamínovej intolerancii, ktorá ma obmedzuje ešte viacej. Práve z tohto dôvodu vždy, keď sa idem najesť von s kamarátkami sa snažím voliť to najmenšie zlo a jedlá, ktoré nie sú prekombinované, poprípade 
neobsahujú veľké množstvo korenín, či suroviny, ktoré sú vysokohistamínové. 
Veľmi rada si však rôzne jedlá pretváram do takej zdravšej verzie a zároveň sa snažím o to, aby si na nich pochutnali aj histaminici, pretože ani tento spôsob stravovania nie je až tak hrôzostrašný ako sa na prvý pohľad zdá. Na začiatku síce áno, to je pravda, ale postupne si na to človek 
zvykne :)

Kto tvrdí, že hamburger je nezdravý, má sčasti pravdu.

Čo platí v prípade, ak si dáte ten hamburger v McDonalde, poprípade v nejakom rýchlom občerstvení, čo nebude zrejme tá správna voľba. Možno ste ani netušili, že aj doma si viete urobiť zdravší, omnoho lepší a chutnejší hamburger, ktorý je dokonca vhodný aj pre vegetariánov, či vegánov a môžte si spríjemniť váš rodinný večer, či večer s priateľmi práve takýmto jedlom. Ja som práve týmto burgrom čakala z práce moju kolegyňu a zároveň kamarátku, ktorá si ho nevedela vynachváliť :) Presne takýmto spôsobom sa dá dokázať ostatným to, že aj zdravšie alternatívy 
jedál dokážu byť omnoho chutnejšie, než tie klasické a práve preto tak rada vypekám a vyváram svojim blízkym :) 

Ste zvedaví na recept? Tak nech sa páči ! 


na 2 veľké "placky"
1/2 veľkej červenej repy
100gr uvareného cíceru
1PL hrašky
2PL cícerovej múky
štipka himalájskej soli
1čl kokosového oleja na opekanie

voliteľmé ingrediencie:
1čl horčice (dodá placke ešte lepšiu chuť a prebije tak chuť cíceru)
kukuričná strúhanka na obaľovanie

na 2 vegetariánske burgre budete potrebovať:
2 žemle (celozrnné domáce alebo kúpené)
2 vegetariánske placky (viď recept)
1čl vegánskej vayonézy (ja som použila vegánsku "vayonézu"bez sóje, ktorú tolerujem)
zeleninku: najlepšie šalátovú uhorku, rukolu, kúsok mladej cibuľky


MOŽNÉ OBMENY SUROVÍN V RECEPTE V PRÍPADE HISTAMINIKOV:
cícer môžete nahradiť napr. bielou fazuľou
hrašku môžete vynechať, poprípade nahradiť jedným vajíčkom
cícerovú múku môžete nahradiť tapiókovou alebo ovsenou múkou
vayonézu môžete nahradiť v prípade zdravšej verzie nejakou osvedčenou domácou omáčkou alebo domácim jogurtovým dressingom
1) Červenú repu si umyjete a dáte variť až do zmäknutia.
2) Keď je repa uvarená, nahrubo ju postrúhate.
3) Uvarený cícer rozmixujete pomocou ponorného mixéra a primiešate k uvarenej červenej repe. 
4) V miske si rozmiešate hrašku s troškou vody a pridáte k zmesi s repou a cícerom.
5) Aby sme zmes zahustili, primiešate k nej cícerovú múku, trošku himalájskej soli a horčicu.
6) Všetko poriadne premiešate a formujete vyššie a zároveň hrubšie placky ako sú tie klasické.
 7) V prípade záujmu môžete placky nakoniec obaliť v kukuričnej strúhanke, ale nemusíte.
Vydaria sa tak, či onak :) 
8) Na panvici si roztopíte 1čl kokosového oleja, na ktorom opekáte placky do chrumkava.

Netolerujete červenú repu? 
Vyskúšajte fašírky z karfiolu, na ktoré nájdete recept tu:


Ako docieliť finálnu verziu vegetariánskeho burgra?

Žemľu si jemne potriete omáčkou, na ktorú poukladáte zeleninku, podľa vlastného výberu.
Do tohto burgeru sa mi dokonale hodí šalátová uhorka a rukola.
Na zeleninku položíte placku, ktorú potriete troškou omáčky a hotovo!

Už vám ostáva si len poriadne vychutnať takýto domáci vegetariánsky burger v pohodlí domova, poprípade v spoločnosti priateľov. 


Ak sa vám recept páčil, poprípade sa ho rozhodnete urobiť, budem veľmi rada, ak mi zanecháte komentár s vaším názorom. 
Prajem Vám krásny zvyšok dňa a úspešné vykročenie do nového týždňa tou správnou nohou :)
L.

8 komentárov:

  1. Vyzerajú a určite aj chutia vynikajúco. Môžem sa spýtať kde sa dá kúpiť vayonéza?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne! Ja ju kupujem vo Vegane v Bratislave. Majú aj e-shop :)

      Odstrániť
  2. Lucííííí, ako to robíš?! Skoro som spadla zo stoličky a odhryzla monitor, keď som videla tú prvú fotku. Čo sa týka stylingu a prezentácie, si u mňa bezkonkurenčná jednotka! Síce to ponímaš v jednoduchom duchu, ale to sa mi na tom páči najviac, netreba k tomu miliardu ozdôb a čačiek-mačiek. Dokonalé!
    A k receptu, ja ako keto/paleo vyznávač by som musela žemľu nahradiť alternatívou, ale inak si veľmi dobre viem predstaviť tento burger na mojom tanieri, takže rozmýšľam, že by bolo rozhodne fajn ho v blízkej budúcnosti zaradiť. Ďakujem!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za krásny komentár Jarka, ani nevieš ako veľmi ma vždy nimi potešíš :) Som rada, že oceníš takto moje fotografie :)
      Určite by si mohla vyskúšať použiť miesto žemle napríklad bielkovinový chlebík a urobiť si to ako toast. Každopádne určite ho vyskúšaj, lebo je to neskutočná dobrota! Ja tieto placky zbožňujem fakt veľmi. Ak sa na to náhodou dáš, tak mi určite napíš, poprípade ma poteší aj fotka :))
      Krásny deň Jarka a užívaj si toto slnečné počasie :)

      Odstrániť
    2. Samozrejme, budem informovať. Tiež mám takéto zeleninové výtvory nesmierne rada, takže sa nebojím, že by mi nechutilo.
      Ďakujem za prianie, nádherný deň i Tebe, dúfam, že bol slnečný nielen po stránke počasia ;)
      Budem sa tešiť na ďalší článok!

      Odstrániť
    3. Ahoj, Luci. Ako som sľubovala, vyskúšala som urobiť cvikľové burgery, síce po mojom, ale základ mám od Teba. Takže ešte raz, ďakujem. Ak by si bola zvedavá, je to na mojom blogu.
      Prajem Ti nádherný a úspešný týždeň, maj sa krásne!
      ||Jar||

      Odstrániť
    4. Určite sa idem hneď kuknuť Jarka :))

      Odstrániť