streda 5. apríla 2017

raňajkový špeciál | 3 druhy raňajok | sladké&slané varianty

Dnešný článok bude taký raňajkový špeciál, v ktorom by som sa s vami rada podelila o zopár typov, čo si pripraviť na raňajky veľmi jednoducho 
a rýchlo, ak vás náhodou už opustila kreativita a zistili ste, že raňajkujete väčšinou to isté. 


V súčasnosti striedam 3 typy raňajok, o ktoré sa s vami veľmi rada podelím.
Keďže pracujem na 3 smeny, mám aj 3 typy rán, od ktorých sa odvíja to, aké raňajky si v daný deň pripravím.

Dni mám rozdelené nasledovne:
a) či raňajkujem v práci, kedy mám rannú smenu, ktorá začína o 06:30 hod.
b) či raňajkujem pred prácou, v ktorej začínam o 10:00 hod.
c) či mám v daný deň voľno.


1. Raňajková ovsená kaša (vegan, bez lepku)

Počet porcií: 1
Čas prípravy: 10 minút


Veľmi často dostávam otázku, ako si uvariť takú hustú krémovú ovsenú kašu. Postupov na kašu nájdete na blogu niekoľko, hoci je pravda, že vždy to nejak "aktualizujem", vylepšujem a taktiež obmieňam, nakoľko by nebavilo jesť niekoho stále to isté. Donedávna boli raňajkové kaše mojím favoritom a mala som ich skutočne denne. Momentálne si ich pripravujem len zriedka, keď mám na ne po dlhom čase chuť a zistila som, že 
omnoho lepšie je, keď striedam sladké a slané raňajky :)

Ďalšie recepty a fotografie nájdete po kliknutí na pokračovanie ... 


základný recept na 1 porciu:
50gr ovsených vločiek
1 hrnček akéhokoľvek rastlinného mlieka (ja používam mandľové)
voda na rozriedenie

na posyp: ovocie, musli, orechové maslo, semienka, kokosové chipsy
na osladenie: med/javorový sirup/ďatlový sirup

Ďalšie tipy nájdete nižšie:
1) Vločky nasypete do hrnca, zalejete mliekom a varíte pod pokrievkou až do zhustnutia.
2) Keď sa vám vločky rozvaria na hustú kašu, osladíte podľa chuti a v prípade, že chcete mať kašu objemnejšiu a redšiu,
dolejete vodu podľa potreby, opäť prikryjete pokrievkou a povaríte, až pokiaľ vám kaša opäť nezhustne.
3) Takto urobenú ovsenú kašu premiestnite do misky, ozdobíte vami preferovaným ovocím, posypete rôznymi semiačkami, poprípade orechovým maslom.

Moje tipy na doladenie kaše:

1. Do kaše môžete počas varenia primiešať postrúhané ovocie (napr. jablko, hrušku), 
ale taktiež aj zeleninu (červenú repu, cuketu, karotku), či dokonca napríklad tekvicové pyré.
Kaša bude objemnejšia a zároveň vás zasýti na dlhšiu dobu.

2. Vyskúšajte zaujímavé kombinácie a neváhajte do kaše prisypať počas varenia 
napr. mletý mak a lesné ovocie. Vaša kaša bude chuťovo pripomínať makovú štrúdlu :)

3. Radi si spestríte jedálniček o nové potraviny? 
Vyskúšajte ryžovú, či ovsenú vlákninu, ktoré vám kašu zahustia a zároveň sa postarajú o dlhší pocit zasýtenia.

Kaša je veľmi univerzálny typ jedla, ktorý sa dá robiť na desiatky spôsobov a nemôžete na nej čo pokaziť :)


2. Raňajková placka plnená miešanými vajíčkami 
na raňajky alebo ako "brunch" (bez lepku, bez laktózy)

Počet porcií: 1     
Čas prípravy: 15 minút
   

Tieto slané raňajky si pripravujem vždy, keď ma čaká ranná smena a v práci začínam od 06:30 hod. Sú omnoho sýtejšie ako sladké raňajky a zvyčajne sa k nim dostanem okolo 07:30 hod. a úžasne ma zasýtia na také 4 hodiny. Raňajky si pripravujem vždy ráno pred prácou, nakoľko vajíčka mám rada čerstvo urobené, ich príprava od začiatku až po umytý a odložený riad zaberie tak 10-15 minút, šupnem ich do krabičky a potom už len s chuťou zjem v práci. Toto jedlo si môžete pripraviť aj ako neskoré raňajky spojené s obedom a v tom prípade neváhajte pridať k 
miešaným vajíčkam napríklad uvarenú basmati ryžu. Neskúšali ste to ešte? Je to fakt perfektné :) Určite odporúčam.

na 1 placku:
2PL cícerovej múky
1PL hrašky 
1PL tapiókovej múky
1/2čl kypriaceho prášku do pečiva
100ml rastlinného mlieka/vody 
1/2čl kokosového oleja

na naplnenie:
2 vajíčka
zeleninka (ľadový šalát, uhorka, ...)
hummus/ domáci jogurtový dressing

... alebo zvolíte to, čo máte radi vy. Je to individuálne :)
1) V miske si zmiešate cícerovú múku, hrašku, tapiókovú múku, prášok do pečiva spolu s mandľovým mliekom,
aby sme získali konzistenciu cesta bez hrudiek. 
2) Kokosový olej si roztopíte na rozhriatej panvici a vylejete cesto.
3) Panvicu prikryjete pokrievkou a keď budete na placke vidieť bodky, placku prevrátite.
Chvíľku ju ešte opečiete aj z druhej strany a je hotová.
Placku si  potriete hummusom/dressingom a naplníte zeleninkou.
Miešané vajíčka:
1) V miske si rozšľaháte vajíčka pomocou vidličky, pridáte trošku rastlinného mlieka pre krémovejšiu konzistenciu
a na panvici pripravíte na spôsob miešaných vajíčok.
2) Keď máte miešané vajíčka hotové, naplníte nimi placku, ktorú zložíte na polovicu.

3. Palacinky z tapiókovej múky (bez lepku, bez mlieka)

Počet porcií: 1
Čas prípravy: 10 minút

Tieto raňajky si pripravujem najmä v dňoch, kedy mám voľno a dokážem si raňajky naplno vychutnať bez zbytočného náhlenia.
Celková príprava vám nezaberie viac ako 10-15 minút, takže nemusíte sa báť, že by ste nad sporákom strávili celé ráno :)
Tieto zdravé palacinky ocenia aj vaše detičky, pretože sú fakt perfektné!

základný recept na 1 porciu (4 palacinky): 
40gr tapiókovej múky 
1 vajíčko
200ml rastlinného mlieka (odporúčam mandľové)
1čl kypriaceho prášku do pečiva
na opekanie: 1/2čl kokosového oleja
na naplnenie:
kokosový jogurt/lesné ovocie/domáci džem
na posypanie:
orechové maslo, ovocie, semiačka

1) V miske si rozmiešate múku spolu s mliekom, práškom do pečiva a vajíčkom tak, aby ste dostali cesto bez hrudiek.
2) Kokosový olej si roztopíte na panvici a opekáte na ňom palacinku.
Ak máte dobrú panvicu, cesto sa nepripaluje a ďalšie palacinky už urobíte veľmi pekne aj nasucho, bez použitia kokosového oleja. 
3) Takto pripravené palacinky si naplníte jogurtom, ovocím, poprípade domácim džemom.
4) Na posypanie môžete použiť ovocie, semiačka, poprípade orechové maslo.


Snáď sa vám tento raňajkový špeciál páčil a pevne verím, že vyskúšate niektoré z týchto mojich typov.


Ak sa vám môj blog a recepty páčia, budem rada, ak by ste ma podporili v súťaži BLOGER ROKA a zahlasovali tak za môj blog kliknutím na nasledujúci odkaz: 
TU.

Ďakujem a prajem Vám príjemný a ničím nerušený zvyšok dňa ♥
S pozdravom,
Luci.

2 komentáre:

  1. ovsenú kašu milujem, a po dlhšej prestávke ich jem opäť denne. :) ale zaujala ma varianta na slano, to musím zatra vyskúšať :) xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Supeer Simča :) potom mi daj vedieť prosim a kludne ak vyskúšaš, tak môžeš poslať aj fotku :)))

      Odstrániť